Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Son 6 ayın en kötü haftası! Altın fiyatları neden geriliyor?

Emtia piyasaları, ABD ile Çin’in 90 gün süreyle gümrük vergilerini azaltma kararının yarattığı iyimserliğe rağmen, para politikası belirsizlikleri ve güçlenen dolar endeksinin etkisiyle haftayı karışık bir seyirle tamamlarken, altın, 6 ayın en kötü …

Bu hafta içeride gündem yoğun

20–23 Mayıs haftasında Türkiye ekonomi gündemi hayli yoğun.

Papara’dan 19 Mayıs’a özel film: Bize Bir Gelecek Bırakıldı

Türkiye’nin lider finansal teknoloji şirketi Papara, gençlere umut vermek ve gençlerin sorunlarına yine gençlerle birlikte çözüm üretmek amacıyla kurduğu Gençlik Departmanı ile 19 Mayıs’a özel anlamlı bir filme imza attı. Papara Gençlik Elçileri’nin rol aldığı film, gençlere fırsat verildiğinde neler başarabileceklerine güçlü bir şekilde vurgu yapıyor.

Borsa rekor tazeledi

New York borsası haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Küresel piyasalarda ABD-Çin ilişkilerindeki yumuşama ve enflasyonun yavaşlamasına dair veriler, yatırımcıların risk iştahını artırdı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,08 artarak 42.356 …

Mevsimlik tarım işçilerinin ücreti belli oldu: İşte günlük yevmiye tutarı ve çalışma şartları

Samsun’un Çarşamba ilçesinde 2025 yılı tarım sezonunda çalışacak mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartları ve ücretleri, İlçe METİP Kurulu toplantısında ele alınırken, günlük yevmiye de alt limit bin TL olarak belirlendi.

SASA Polyester’dan sürpriz satış kararı

Erdemoğlu Holding, SASA Polyester’de sahip olduğu ve şirket sermayesinin %2.7’sine denk gelen 1.20 milyar adet payı uluslararası bir finans kuruluşuna sattığını açıkladı.