Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan deprem uyarısı: Bursa, İstanbul’dan daha bile kötü olabilir

Bursa Deprem Uyarısı: İstanbul’dan Daha Kötü Olabilir!

Bursa, 27 Ocak günü Kandilli Rasathanesi tarafından 4.1 büyüklüğünde olduğu açıklanan depremle büyük panik yaşadı. AFAD’a göre ise büyüklüğü 4 olan depremi Bursalılar çok daha şiddetli hissetti. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bursa’yı “zemin” detayına dikkat çekerek anlatırken “Bursa, İstanbul’dan belki daha bile kötü olabilir. Çünkü İstanbul’da zemin daha iyi,” dedi.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR MARMARA’DAKİ DEPREM SONRASI UYARDI: BU ZON YAVAŞ STRES BİRİKTİRİYOR!

Milliyet’ten Zeynep Dilara Akyürek’e konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Riskler bizim elimizde. Ancak tehlike bizim elimizde değil. Tehlikenin mertebesini, kaynağını ve gelecekteki zamanı tahmin etmeye çalışıyoruz. Bizim müdahalemiz deprem üretecek faylara olamayacağı için yapılara olmalı. İçinde yaşadığımız yapılarda riski azaltmalıyız” dedi.

Prof. Dr. Pampal, depremin zamanını tahmin etmektense, depreme hazırlıklı olmanın çok daha önemli olduğunu anlatmaya şu sözlerle devam etti:

“Bursa, ovanın üstüne kurulmuş ve altından fay geçiyor. 7-7.5 büyüklüğünde deprem üretecek bir fay. İznik de öyle. Yıkıcı etkide en önemli şey (depremin ivmesi yani M, çarpı yapının ağırlığı, yani A) binanın ağırlığı ile depremin ivmesini çarpınca ulaşılan yıkıcı gücü hesap etmek. 3-4 kat alüvyon üzerindeyseniz depremin ivmesi büyüyor. Ağırlığı fazla, betonarme ve çok katlı yapılır yıkılıyor. Kaçak katlar zaten yükü taşıyamayacak binanın üstüne doldurulduğunda şiddet artıyor. Bu yapılar depremin büyüklüğü 5 bile olsa, onu 8 şiddetinde hissediyor. Zaten yönetmeliğe uyulmamış olduğundan yıkılıyor. ‘Uygun zemine doğru yapı’ ilkesi, alüvyona az katlı, kayalara çok katlı yapılar inşa edilebileceğini gösteriyor. Gökdelen yapmak istendiğinde yönetmeliğe uygun, kaya zemine yapılabilir. Hem yönetmeliğe hem depremin kurallarına uymadan, depremin ne zaman olacağını bilsek ne olur? Vatandaş bir an önce yapılarını depreme hazırlamalı. Dayanıklı olmadığını öğrenmeli, güçlendirmeli veya yenilemeli.”

Prof. Dr. Pampal, olası depremleri ve İstanbul ile Bursa’nın zeminlerine dikkat çekti:

“Bursa’nın kötü zemin üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’de zemini iyi yerler var, İstanbul’da da var. Sahil kesimleri ve Avrupa Yakası’nın batısı kötü. Ancak İstanbul’un kuzeyi ve Anadolu Yakası, Haliç’ten kuzeye ve doğuya doğru olan kesimleri gayet iyi. İstanbul’un Eminönü’nden tut Silivri’ye kadar sahil kesimi başta olmak üzere zemini en kötü bölge. Bursa’da da zemini iyi olan yerler var. Şehirleri toptan değerlendirmemeliyiz, her şehrin iyi ve kötü noktaları var. Kabaca tahmin verecek olursak yüzde 70-80 i kötü zemin üzerinde. Kısa zaman önce, 6 Şubat Depremleri’nde Hatay’da gördük. Amik Ovası üzerindekiler yıkıldı ama yamaçlardaki gecekondular ayakta. Maraş’ta da öyle. Bursa 1855’ten sonra 175 yıl olmuş, epey zaman geçmiş aktif bir fay var yakın geçmişte 1855’te iki deprem yaşamış zemin çok kötü, yapı stoku çok kötü. Bunları göz önüne aldığımızda Bursa, İstanbul’dan belki daha bile kötü olabilir. Çünkü İstanbul’da zemin daha iyi.”


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

MİT Başkanı Kalın’dan ‘terörsüz Türkiye’ mesajı: Türkiye’nin büyük bir prangadan daha kurtulma hamlesi

MİT Başkanı Kalın’dan ‘terörsüz Türkiye’ mesajı: Türkiye’nin büyük bir prangadan daha kurtulma hamlesi

Hamzaçebi güven tazeledi

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, sendikasının yedinci olağan genel kurulunda yeniden genel başkan seçildi.

Kuzey Kore’de savaş gemisi kızağından kayarak suya düşmüştü: 3 kişi gözaltına alındı

Kuzey Kore’de savaş gemisinin suya indirildiği sırada düşmesi nedeniyle 3 tersane çalışanının gözaltına alındığı kaydedildi.

Özgür Özel: Türkiye sivil bir darbe süreci içinde

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı kapanış konuşmasında İBB’yi hedef alan operasyon ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğuna vurgu yaptı. Özel, “Buradan Avrupa’daki bütün yoldaşlarımın gözünün içine baka baka söylüyorum ki Türkiye bir sivil darbe sürecindedir” dedi.

CHP’nin Kurultay davası yarın görülecek

CHP’nin 4-5 Kasım 2023’teki 38. Olağan Kurultayı’nın iptali ve yetkili kurullarının görevden uzaklaştırılması talebiyle açılan davanın ikinci duruşması yarın görülecek.

Sosyalist Enternasyol’de aile fotoğrafına İmamoğlu damga vurdu

Sosyalist Enternasyol Konsey Toplantısında aile fotoğrafı çekildi. Toplantı sonunda tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’na özgürlük çağrısı yapıldı. Çekilen aile fotoğrafında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Free İmamoğlu yazılı afişi tutarak poz verdi