Kıdem tazminatında gözler temmuz ayına çevrildi: Tavan tahminleri değiştir

Kıdem Tazminatı Tavanı Değişikliği Yolda

Her yıl ocak ve temmuz aylarında olduğu gibi, bu yılın temmuz ayında da milyonlarca çalışanın kıdem tazminatı hakkı yeniden güncellenecek. Yeni tavan miktarı, haziran sonunda açıklanacak enflasyon oranına göre belirlenecek.

Temmuz ayında memurlar ve emekliler, yılın ikinci maaş artışını alacak. Bu artış oranı enflasyon verilerine göre belirlenecek. Yaklaşık 4 milyon memur ve 3 milyon emekli memur için yüzde 5 toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 17-18 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda memur maaşlarına yansıyacak toplam artış yüzde 16.71 olması öngörülüyor.

Kimleri Etkileyecek?

Yüzde 16.71’lik bu artış;

  • Memur ve memur emeklilerinin maaşlarını
  • 65 yaş aylığını
  • Engelli maaşını
  • Evde bakım parasını
  • Ve kıdem tazminatı tavanını doğrudan etkileyecek

Kıdem Tazminatı Nasıl Değişecek?

Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş katsayısındaki artış oranına göre yükseliyor. Şu anda tavan tutar 46 bin 655 TL seviyesinde. Bu rakamı aşan brüt kazançlarda ise sadece binde 7.59 oranında damga vergisi kesilerek, yıllık en fazla 46 bin 301 TL ödeme yapılabiliyor.

Temmuz ayında artış oranı yüzde 16.71 olursa, kıdem tazminatı tavanı 54 bin 451 TL’ye çıkacak. Damga vergisi düşüldüğünde, yıllık en yüksek ödeme 54 bin 038 TL olacak.

Kıdem Tazminatı Tavanı Nedir?

Her yılın ocak ve temmuz aylarında yeniden belirlenen kıdem tazminatı tavanı, işçilerin alabileceği en yüksek tazminat miktarını belirler. Brüt maaş ne kadar yüksek olursa olsun, hesaplama bu tavan rakamı üzerinden yapılır.

Haziran’da Ayrılmak mı, Temmuz’u Beklemek mi?

Şu anda geçerli olan kıdem tazminatı tavanı 46 bin 655 TL. Temmuz’da bu rakam 54 bin 451 TL olacak. Bu durumda, işinden Haziran ayında ayrılan biri, Temmuz sonrası ayrılana göre her yıl için 7 bin 796 TL daha az tazminat alacak.

Bu fark;

  • 10 yıllık çalışan için 77.960 TL,
  • 20 yıllık çalışan için 155.920 TL’ye kadar çıkıyor.

Tazminattan Hangi Kesintiler Yapılır?

Kıdem tazminatından yalnızca damga vergisi kesilir. Bunun dışında herhangi bir vergi veya kesinti uygulanmaz. İşveren, tazminat tutarını tek seferde ve nakit olarak çalışanın banka hesabına yatırmak zorundadır. İşçinin rızası olmadan taksit yapılması mümkün değildir. Ayrıca tazminatın ödenmesi için herhangi bir süre şartı da yoktur; iş akdi feshedildiği anda ödenmelidir.

Related Posts

Yerli imkanlarla geliştirildi… İlk kez görücüye çıkıyor: Suda yürüyüp izini belli etmeyecek

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yeni insansız hava araçları (İHA) Deniz Konuşlandırmalı Mini Taktik İHA TOYDU ve Elle Fırlatılan Taarruzi İHA KARAGUN, gün yüzüne çıkıyor.

AB ve Endonezya’dan serbest ticaret anlaşması hazırlığı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB ile Endonezya arasında serbest ticaret anlaşması yapılması konusunda uzlaşı sağlandığını söyledi.

Kargo maliyeti yüzde 54 iniyor

Hepsiburada, iş ortaklarının kargo maliyetlerini azaltmak amacıyla yeni bir destek modeli başlattı.

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

Zamlı emekli maaşlarının ödeme takvimi! Bu tarihlerde hesaplarda

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşına yapılan yüzde 16,67 oranındaki zam Meclis’te kabul edildi. Yeni maaşlar Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Peki, zamlı maaşlar ne zaman hesaplara yatırılacak? İşte detaylar…

Trafikten men edilen araçlar için yeni karar! 6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak

Trafikten men edilen veya terk edilen araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmazsa kamu eliyle satışa çıkarılacak. Satılan araçların önceki borçları yeni sahibine geçmeyecek. Yani vatandaş, aldığı araçla birlikte eski borçları da almak zorunda kalmayacak.