Almanya’da Sanayi Üretimi Düşüşte

Almanya’da sanayi üretimi Haziran ayında beş yılın en düşük seviyesine geriledi. Veriler ikinci çeyrek büyümesine ilişkin beklentileri azalttı.Almanya’da zayıflayan küresel talep ve Çin’le artan rekabet baskısı altındaki sanayi üretimi, Haziran ayında, 2020’deki pandemi döneminden bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Federal İstatistik Dairesi verilerine göre Haziran’da sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,9 azaldı. Negatif değişim ekonomistlerin beklentilerinden daha büyük oldu. İlaç sektöründe üretim daralması yüzde 11’i buldu, üretim gıda sektöründe aylık yüzde 6,3 ve makine sanayiinde de yüzde 5,3 azaldı.

Bu yılın başında toparlanıyor gibi görünen Alman sanayisi için trendin gerçekte aşağı yönlü olduğuna işaret eden Capital Economics’ten kıdemli ekonomist Franziska Palmas, “Avrupa ve Çin’deki zayıf büyüme ile Çinli üreticilerle artan rekabet Alman ürünlerine talebi azalttığından Alman sanayisi için orta vadeli beklentiler zayıf” diyor.

Mayıs verisinde aşağı yönlü revize

İstatistik Dairesi ayrıca, otomotiv sektöründen gelen düzeltmeleri dikkate alarak Mayıs ayı sanayi üretimi rakamlarını aşağı yönlü revize etti. Daha önce yüzde 1,2 büyüme açıklanan sanayi üretiminin Mayıs’ta da yüzde 0,1 daraldığı belirtildi.

Uzmanlar, sanayi üretimi verilerinin Almanya’da ikinci çeyrek büyümesine ilişkin olumsuz sinyaller taşıdığını belirtiyor.

İhracata dayalı bir ekonomi modeline sahip Almanya’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine uyguladığı yüzde 15’lik gümrük vergisinden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. ABD, Almanya için en önemli ihracat pazarı konumunda.

Reuters,AFP/ MUK,ET

Related Posts

Ayvalık’ta Aslan Balığı Görüntülendi

Nedim Kartal, Ayvalık açıklarında zehirli aslan balığını 12 metre derinlikte görüntüledi.

Çoruh Elektrik’te ‘Kod 46’ ile işçi kıyımı: ‘Asıl hırsızlar emekçinin hakkını yiyenlerdir’

Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş’de işten çıkarılan işçiler, şirketin il müdürlüğü binası önünde bir araya geldi. Burada konuşan Enerji Çalışanları Sendikası Doğu Karadeniz Şube Başkanı Uğur Ertürk, “Normalde Kod 46 ile işten çıkartılan, hırsızlıkla suçlanan arkadaşlarımız aslında hırsız değil. Asıl hırsız, arkamızda duran şirket. Emekçinin hakkını yiyen asıl hırsızlar onlardır” dedi.

Trump Powell’a yine saydırdı: İnatçı moron

ABD Başkanı Donald Trump, son toplantısında baskılara kula asmayarak faizleri sabit tutan Fed Başkanı Powell’ı sert sözlerle eleştirdi. Trump, Powell için ‘inatçı moron’ dedi.

Altın yön arayışında

Altının gramı, güne yükselişle başlamasının ardından 4 bin 308 liradan işlem görüyor.

Milyonlarca memur ile memur emeklisinin 2 yıllık zam oranlarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri başladı

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2026-2027 mali ve sosyal hakları için toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Memur-Sen, Kamu-Sen ve Birleşik Kamu-İş zam taleplerini açıkladı.

Borsa güne yükselişle başladı (25 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,92 değer kazanarak 10.689,05 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 18,90 puan ve yüzde 0,18 artışla 10.707,95 puana çıktı. Bankacılık …