Pek çok insanın gerçek bir merkezi olmayan kripto para biriminin herhangi bir gerçek yapay zekaya dayanıp dayanamayacağı konusunda şüpheleri olabilir. Aslında AI tabanlı Blockchain’ler yok. Ancak yapay zeka kullandığını iddia eden veya kullanmayı amaçlayan altcoin projeleri tarafından çıkarılan bazı tokenler var. Peki en iyi yapay zeka coinleri hangileri? Kripto uzmanı Marco Cavicchioli, bu konudaki tercihlerini paylaşıyor.
Ön plana çıkan yapay zeka coinleri
The Graph (GRT)
GRT, The Graph’ın ERC-20 tokeni ve 1,3 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine sahip. Bu kategoriye pek çok toplayıcı üzerinde tartışmasız hakim olmasına rağmen, Graph aslında özellikle AI ile ilgili değil, daha çok Big Data ile ilgili. Aslında, hem DeFi’de hem de daha geniş Web3 ekosisteminde birçok uygulamada kullanılan Ethereum ve IPFS ile ilgili verileri yakalamak için bir indeksleme protokolü. Bu nedenle, bunun bir yapay zeka projesi olduğunu söylemek yanlış. Ancak diğerlerinden önemli ölçüde daha yüksek bir piyasa değeri nedeniyle bu kategoriye birkaç toplayıcı üzerinde tam anlamıyla hakim olduğu için bahsetmeye değer.

Gerçekten de, buna rağmen GRT’nin fiyatı, son haftalarda kripto AI tokenlerindeki patlamadan faydalandı. Çünkü muhtemelen tam da öyle olmadığı halde böyle kabul ediliyor. Yılın başında GRT’nin fiyatı 0,05 dolar iken, 7 Şubat’a kadar fırlayarak 0,22 doların üzerine çıktı. Bu da bir aydan biraz uzun bir süre içinde %7.000’lik bir artış anlamına geliyor. Yatırımcıların bu düpedüz hatası, ne yaptıklarını gerçekten bilmeden kripto piyasalarında kaç kişinin faaliyet gösterdiğine dair iyi bir fikir veriyor. Gerçekte, yapay zeka ile ilgili iki ana token, SingularityNET (AGIX) ve Fetch.ai (FET).
SingularityNET (AGIX)
AGIX, SingularityNET’in ERC-20 tokeni. SingularityNET, herkesin kendi özel pazarı aracılığıyla yapay zeka hizmetleri oluşturmasına, paylaşmasına ve bunlardan para kazanmasına olanak tanıyan Blockchain tabanlı bir platform. Bu nedenle, tüm niyet ve amaçlar için, yapay zekaya dayandığı için değil, yapay zeka alanında faaliyet gösterdiği için en iyi yapay zeka coinleri arasında yer alıyor.
Bununla birlikte, tokenin beş yıldan daha uzun bir süre önce kripto piyasalarına girmesine rağmen, bugüne kadar yalnızca 75 AI hizmetinin listelendiğini belirtmekte fayda var. Kripto piyasalarındaki ilk çıkışı, altcoin’lerin Ocak 2018’de bir önceki döngüde zirveye ulaşmasından kısa bir süre sonra geldi. Bu nedenle, fiyatının hemen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,95 dolara ulaşması ve daha yeni başlayan ayı piyasası sırasında çökmesi şaşırtıcı değil. Yıl sonunda 0,03 dolara düştü, ancak Mart 2020’de küresel finans piyasalarının pandeminin başlaması nedeniyle çökmesiyle piyasa değeri daha da düşerek 0,01 dolara geriledi.

Aralık 2020’de, en son büyük boğa koşusu başlamadan önce, yaklaşık 0,05 dolara tırmandı ve 2021’de hepsi 0,50 doların üzerinde üç zirve yaptı. 2021’in en büyük zirvesi, Haziran ayında 0,80 doların üzerindeydi ve bu, 2018’deki tüm zamanların en yüksek seviyesinden çok da uzak değil. Ardından 2021 boyunca, son ayı piyasası nedeniyle düşmeye başlamadan önce %1.500’e ulaştı. 2022’nin en düşük seviyesi yaklaşık 0,04 dolardı veya 2021 zirvesinden %95 daha düşüktü, ancak 6 Ocak’tan itibaren yeniden yükselmeye başladı. Önce Ocak ayı ortalarında 0,20 dolara yükseldi ve ardından Şubat ayında ikinci patlamasını Çarşamba günü 0,64 dolara çıkardı. Böylece, 2023’te %1.500 daha artış kaydetmiş oldu.
Fetch.ai (FET)
Fetch.ai’nin yerel tokeni ise FET. Fetch.ai, toplu öğrenmeyi sağlamak için Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarını ve algoritmalarını birbirine bağlamayı amaçlayan bir yapay zeka platformu. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, muhtemelen tüm sektördeki en önemli gerçek yapay zeka kripto projesi.
FET, Mart 2019’da kripto piyasalarına giriş yaptı ve Ocak 2021’e kadar piyasa değeri, çok kısa bir büyüme dönemi dışında düştü. Aralık 2020 itibarıyla fiyatı, AGIX ile aynı fiyat seviyelerinde olan 0,05 dolar civarındaydı. Ayrıca, her ikisi de 400 milyondan fazla ancak 500’den az sermayeye sahip olduklarından, piyasa değeri açısından da benzerler. 2021’deki son büyük boğa koşusu sırasında, ikinci ve üçüncü çok yakın olmasına rağmen üç zirve yaptı.

Tüm zamanların en yüksek seviyesi, 1,1 doları aştığı Eylül ayındaydı. Bunun, AGIX’ten çok daha iyi olan %2.000’den fazla bir patlama anlamına geldiğini belirtmekte fayda var. 2022 ayı piyasası sırasında piyasa değerinin %94’ünü 0,06 doların altına düşene kadar kaybetti. Bu da kabaca AGIX’in trendiyle aynı çizgide. Aralık ayındaki ilk küçük toparlanmanın ardından, 4 Ocak’ta tekrar yükselmeye başladı ve önce Ocak ortasında 0,25 dolara, ardından Şubat ayında Çarşamba günü tekrar 0,59 dolara ulaştı. Böylece 2023 boyunca %900 arttı. Bu oran AGIX’in %1.500’ünden daha düşük. Bundan sonra, FET’in fiyatı, AGIX’in fiyatıyla tamamen uyumlu olan yaklaşık 0,40 dolara düştü. AGIX son zamanlarda biraz daha değişken olmasına rağmen, bu iki kripto para biriminin fiyatı bu nedenle kesinlikle benzer bir şekilde hareket ediyor.
İkinci kademe yapay zeka coin projeleri
Yapay zeka ile ilgisi olan diğer kripto para birimleri, Artificial Liquid Intelligence (ALI), Ocean Protocol (OCEAN) ve Numeraire (NMR).
Adında yapay zekaya açıkça atıfta bulunulan ALI dışında, son otuz gün içinde OCEAN ve NMR’nin öncekinin yalnızca %90’ını ve hatta ikincisinin %23’ünü kaydettiğini belirtmekte fayda var. Örneğin ALI, FET’in %117’sine paralel olarak %180 yaptı. AGIX ise %316 ve GRT %114 artış kaydetti. Gerçekten de, on iki ay öncesine kıyasla, NMR yalnızca %53’te ve OCEAN %165’te. Örneğin FET %340, ALI %610 ve AGIX %800’de.

Bu nedenle, ikinci kademe kripto yapay zekaları arasında yalnızca ALI, 2023’ün başlarındaki patlamadan tam olarak yararlanıyor. Belki de bu durum diğer ikisi genellikle yapay zeka ile ilişkilendirilmediğinden kaynaklanıyor. Ancak bunlara, kesinlikle yapay zeka ile ilgisi olmayan ancak genellikle bu kategoride yer alan iExec tarafından sunulan RLC’yi de eklemek gerekiyor.
Oasis Network (ROSE) da bazen yanlış bir şekilde bu kategoriye yerleştiriliyor. Ancak yalnızca gerçekten Big Data’yı da kapsadığı zaman. Bu veriler, kripto para birimlerine yapılan birçok yatırımın dikkatli bir şekilde yapılmadığını, yani projelerin ve nasıl çalıştıklarının özel, vaka bazında analizinin sonucu olmadığını, yalnızca abartıyı takip ettiğini ve esas olarak odaklandığını açıkça gösteriyor.
Bu, hem er ya da geç patlayabilecek spekülatif balonların oluşmasının neden bu kadar kolay olduğunu hem de kripto piyasalarındaki sermayenin neden bazen gerçek bir mantıklı mantık olmadan hareket ettiğini açıklıyor.