Bangladeş’in kurucu lideri Rahman’ın evi kundaklandı

Bangladeş’te kalabalık bir protestocu grup, ülkenin kurucusu Şeyh Mucibur Rahman’ın Dakka’daki konutunu, kızı ve devrik başbakan Şeyh Hasina Vecid’in internet üzerinden yaptığı bir konuşma sırasında tahrip etti ve ateşe verdi.

Şeyh Hasina’nın burada yaptığı konuşmanın sanal ortamda yayınlanmasının sosyal medyada duyurulmasının ardından binlerce kişi ev müzesinin önünde toplandı.

Konuşma sırasında Hasina’nın, destekçilerine seslendiği ve yurttaşlarını mevcut rejime karşı direnişe çağırdığı belirtildi.

Ayrımcılık Karşıtı Öğrenci Hareketi’nin ana organizatörlerinden Abdul Hannan Masood, Hasina’nın partisi Awami Ligi’nin eski milletvekilleri ve bakanlarına ait tüm konutların yıkılması çağrısında bulundu ve bu arsalar üzerine yeni binalar inşa edilmesini önerdi.

Hareketin bir diğer organizatörü Hasnat Abdullah, Bangladeş medyasını Hasina’nın konuşmasını yayınlamamaları konusunda uyararak bunun Hasina’nın planlarını ilerletmek olarak görüleceğini söyledi.

77 yaşındaki Hasina, 16 yıllık rejimini deviren öğrenci protestoları sırasında Bangladeş’ten kaçtıktan sonra geçen yıl 5 Ağustos’tan bu yana Hindistan’da bulunuyor.

BANGLADEŞ’TE NE OLMUŞTU?

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için “adalet” çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş’teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan’ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve geçici hükümetin kurulacağını duyurmuştu.

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.

Related Posts

Londra’da savaş simülasyonu: Rusya Ukrayna’ya değil İngiltere’ye saldırsa ne olurdu?

İngiltere’de Rusya-Ukrayna savaşını başlatan saldırının İngiltere’yi hedef alması halinde buna nasıl yanıt verilceğini ele alan bir simülasyon yaptı. Sonuçların iyi olmadığı belirtildi.

CHP İstanbul Gençlik Kolları İl Başkanı Erdem Kara: ‘Gençleri CHP değil, AKP sokağa çıkardı’

CHP İstanbul Gençlik Kolları İl Başkanı Erdem Kara, 19 Mart’ta başlayan İBB’ye yönelik operasyonlarla birlikte gençlerin ön plana çıktığı sokak protestolarını, gençlik örgütünün İstanbul’daki çalışmalarını ve erken seçim ısrarında gençlerin rolünü Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Fransız bakan, terör örgütü elebaşı Mazlum Abdi ile görüştü

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’deki elebaşı “Mazlum Abdi” kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile görüştü.

İspanya’dan İsrail kararı: Mermi alımını iptal etti

İspanya hükümeti, İspanya İçişleri Bakanlığı için İsrailli bir firmadan mühimmat alımına ilişkin sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal etti.

Deprem sonrası hırsızlar iş başında: Evlere girmeye çalıştılar

İstanbul’da meydana gelen deprem sonrası iki kadın, vatandaşların panikle terk ettiği binaya hırsızlık amacıyla girdi. Binada yaşayan bir kişi tarafından fark edilen şüpheliler, hızla olay yerini terk etti.

Bakanlardan ‘deprem’ açıklaması: ‘Riskli binalara girmeyin’

Son dakika gelişmesi… İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, dün İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili ortak açıklamada bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir