Science dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından Dr. Dustin Marshall, hamilelik boyunca bir bebek yaratmak ve taşımak için 49.753 kalori gerektiğini söyledi.
Meta-analiz için, Avustralya’nın Melbourne kentindeki Monash Üniversitesi’nde evrimsel biyoloji profesörü olan Dr. Marshall ve araştırmacı ekibi, çeşitli türlerin enerji maliyetine bakmak için mevcut binlerce bilimsel makaleden elde edilen verileri kullandı.
Monash Üniversitesi’nde biyolojik bilimler alanında araştırmacı olan Dr. Samuel Ginther de, hamile bir kişinin ihtiyaç duyduğu ek enerjinin büyük kısmının fetüsün gelişimine ve taşınmasına harcandığını belirtti.
Dr. Marshall, ekstra kalori ihtiyacının hamilelik dönemi boyunca eşit olmadığını, erken dönemde daha az kaloriye ve zaman geçtikçe daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
“SAĞLIKLI YAĞLAR TÜKETİLMELİ”
Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinden diyetisyen Natalie Mokari, ikinci üç aylık döneme gelindiğinde günde yaklaşık 350 ekstra kaloriye, üçüncü üç aylık dönemde ise günde 450 kaloriye daha ihtiyaç olduğunu belirtti.
Mokari, karbonhidratların enerji, protein ve sağlıklı yağ açısından önemini vurgularken, bebeğin beyin sağlığını iyi yönde destekleyecek yüksek kaliteli yağlar tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Sağlıklı yağ denildiğinde Mokari; somon, zeytinyağı, avokado yağı, fıstık ezmesi ve badem ezmesinin iyi örnekler olduğunu belirtti.
Süt ve süt ürünlerinin diğer vitaminlerle birlikte bu yağı da sağlayabildiğini ve yumurtanın hem protein hem de yağ açısından iyi bir kaynak olabileceğini ekledi.
Northwestern Üniversitesi’nin Chicago’daki Feinberg Tıp Fakültesi’nde kadın doğum ve jinekoloji profesörü Dr. Eve Feinberg, araştırmanın hamilelik ihtiyaçlarının algılanmasında büyük bir fark yaratabileceğini söylerken, “Bu çalışmanın çığır açıcı olduğunu düşünüyorum. Çalışan herhangi bir hamile kadın, hamileyken ne kadar bitkin olduğunu ve bunun hayatını nasıl tükettiğini size anlatabilir.” dedi.