CHP’li Murat Bakan: Normalleşmeyle MHP’nin varlık sebebi ortadan kalkacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, “iktidardan anayasal düzene geri dönmesi, demokratik hukuk devletini inşa etmesi” beklentisinde olmadıklarını belirtti. “Türkiye’de hakikaten bir normalleşmeden bahsediyorsak, CHP iktidarında olur” diyen Bakan, “Normalleşme olur da demokratik bir ülkede olması gerektiği gibi yasalar karşılıklı istişareyle uzlaşıyla gelirse parlamentoya, MHP’nin varlık sebebi ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, iktidarla hem müzakere hem mücadele edeceklerini söyledi. “Normalleşme”nin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yarayacağı yönündeki görüşleri reddeden Bakan, “Bizim siyasi zekamız onlardan daha fazla” dedi. İktidarı hukuk devletine ve demokratikleşmeye davet ettiklerini kaydeden Bakan, “Burada adım atarsa, ne mutlu birlikte bir çözüm üretmiş oluruz, atmazsa biz çok şiddetli bir şekilde muhalefet etmeye devam ediyoruz. Bizim muhalefet motivasyonumuzda bir eksilme yok. Ama iletişimle çözebileceğiniz bir sorun varsa da bunu çözmenin de halka yararı var netice itibariyle. İnsanlar bizden çözüm üretmemizi bekliyor. Yani iki şey var hem mücadeleye devam edeceğiz hem müzakereye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bizim siyasi zekâmız daha fazla”

VOA Türkçe‘ye konuşan Murat Bakan, CHP seçmeninin yeni parti yönetimine bir strateji oluşturması için izin vermesi gerektiğini belirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şöyle bir yanılgıya düşmemesi lazım. Recep Tayyip Erdoğan bir oyun kuruyor, normalleşme ona yarayacak. Çünkü bir seçim yenilgisi aldı ve bu oyunun bir parçası. Böyle bir şey yok. Bizim siyasi zekamız onlardan daha fazla. Biz düşünüyoruz, sonuçlarını düşünüyoruz ve attığımız her, yaptığımız her hamle doğru bir hamle. Onun da sonuçlarını ölçüyoruz. Hem ölçerek gidiyoruz hem de karşıda yarattığımız etki, bakın; Cumhur İttifakı’nın bugün içinde bulunduğu duruma bakın, bizim bu adımlarımız olmasa oradaki o toksik ilişki devam edecekti, yine devam edebilir ama hiçbir zaman eskiye dönüş olmayacak.”

“AKP ile ortak olmayız”

İktidarın ortağı olmadıklarını ve iktidarın işlediği suçlara ortak olmayı düşünmediklerinin altını çizen Bakan, “Bizim hedefimiz kendimizin iktidar olması. Normalleşme Türkiye’de, hakikaten bir normalleşmeden bahsediyorsak, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında olur. Yani normalleşmeden kasıt iktidarın anayasal düzene geri döneceği, demokratik hukuk devletini inşa edeceği, yargının bağımsız olacağı bir sistem, öyle bir şey yok. Bu, biz iktidara geldiğimizde olacak. Biz AKP ile ortak olup da bir şeyi gerçekleştirme hayalinde değiliz” diye konuştu.

‘Normalleşmeyle MHP’nin varlık sebepleri ortadan kalkacak”

“Normalleşme” sürecine MHP’den gelen tepkilerle ilgili olarak da “İktidarın nimetlerinden istifade edebiliyor olmak, yargıda MHP’li isimlerin, emniyette, jandarmada, belli yerlerde MHP’li isimlerin korunabiliyor olması onlar için yeterli” diyen Bakan, MHP ile AKP arasında simbiyotik (iki tarafın bir arada yaşaması veya birlikte çalışmasından kaynaklanan karşılıklı fayda ve bağımlılık) bir ilişki olduğunu savundu.

Bakan, “Bu ilişki koparsa, yani bir normalleşme olur da demokratik bir ülkede olması gerektiği gibi yasalar karşılıklı istişareyle uzlaşıyla gelirse parlamentoya, MHP’nin varlık sebebi ortadan kalkacak” diye konuştu. Bakan MHP’yle ilişkinin AKP’ye de zarar verdiğini öne sürdü.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından CHP lideri Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti siyasette “normalleşme” söylemini doğurmuş, ancak ikilinin görüşmesinde de gündeme gelen konulardan Kobani ve Gezi davası kararları, ardından da Hakkâri’ye kayyım atanması siyasette yeniden gerginliğe yol açmıştı.  

Bir açıklamasında Erdoğan’ın siyasetten farklı isimlerle görüşmesini doğal karşıladıklarını söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan’ın CHP’ye iadeiziyareti ve Sinan Ateş‘in eşi Ayşe Ateş ile görüşmesinin ardından bir mesaj yayınlamış; “AK Parti ile CHP arasında geniş tabanlı bir ittifakın vücuda gelmesi, buna da Altılı Masa’nın diğer unsurlarının desteği MHP’nin samimi dileği ve temennisidir” ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli, yayınladığı Kurban Bayramı mesajında da siyasette oluşan “yumuşama” iklimine ilişkin gösterdiği sert tavrını sürdürmüş; “Normalleşme safsatalarıyla milletimizin sinir uçlarını tahriş edecek gizli gündem teşrifatçılarına ikna olacak ve itibar edecek de olmayacaktır. Yumuşama mesajlarına özenle saklanan ve sarılan yalan, dedikodu ve iftira kampanyasının hangi sinsi emellere, hangi sakat hedeflere odaklandığı az veya çok bellidir” demişti.

Erdoğan, Özgür Özel ile görüşmesi ve ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “AKP içindeki suyu bulandıranlar” açıklaması hakkında “isabetli” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Özel, Bahçeli’ye “Belli ki ittifaklarında sorunlar var. Sayın Bahçeli ittifakından memnun değilse bizim ittifakımıza gelsin, bizim ittifakımızın adı Türkiye İttifakı” diye yanıt vermişti.

Özel, yayımladığı bayram mesajında da siyasetteki “normalleşme” söylemine atıfta bulunmuş; “Türkiye’nin normalleşmesi, siyasetin rotasının yeniden millete çevrilmesini, siyasetin gündeminin sadece halkın gündemi etrafında şekillenmesini gerektirmektedir. Son seçimlerin birinci partisi olarak, normalleşme sürecinde önemsediğimiz asıl mesele budur” demişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx