Cinsel yolla bulaşan hastalıklar göz ardı edilmemeli

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Konusunda Uzman İsmet Besen’den Önemli Uyarılar

İSTANBUL (İGFA) – İnsanlık tarihi boyunca var olan cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İsmet Besen, “İlişkiler arttıkça cinsel hastalıklar da artıyor” diyerek önemli bilgiler verdi.

Dr. Besen, uçuk gibi bilinen rahatsızlıkların cinsel yolla bulaşabileceğini belirtirken, “Cinsel hastalıklar genellikle bakteriler ya da virüsler aracılığıyla bulaşır. Bakteriyel olanları genellikle belirtilerle fark edebiliriz ve tedavileri daha kolaydır. Ancak virüslerle bulaşanlar, örneğin AIDS ve HPV gibi rahatsızlıklar, ciddi sonuçlara neden olabilir. Özellikle HPV, rahim ağzı kanserine yol açabilir” dedi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazılarının sadece genital bölgede etkili olduğunu, bazılarının ise tüm vücudu tehdit edebileceğini vurgulayan Dr. Besen, “Eğer eşlerden birinde bu tür bir hastalık varsa, diğer eş ve olası çocuklar da risk altında olabilir” açıklamasında bulundu.

Cinsel Yolla En Sık Bulaşan Hastalıklar

  • Bel Soğukluğu (Gonore): Bel soğukluğu kısırlık ve üreme organlarında apselere yol açabilir. Erken belirtiler arasında idrarda yanma ve akıntı yer alır. Tedavisi mümkündür.
  • Frengi (Sifiliz): Frengi erken teşhis edilmezse körlük ve sağırlık gibi durumlara yol açabilir. Anne-baba arasında da bulaşabilir.
  • Klamidya: Klamidya kısırlık riskini artırabilir. Sarı köpüklü akıntı ve karın içi iltihaplara sebep olabilir.
  • Genital Uçuk (Herpes): Cinsel yolla bulaşan herpes, kaşıntı ve ağrılı kabarcıklara neden olabilir.
  • Hepatit B (Sarılık): Kan yoluyla veya cinsel temasla bulaşan hepatit B, karaciğer sorunlarına yol açabilir.
  • HIV-AIDS: HIV virüsü bulaştıktan sonra vücudu diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirebilir. Tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Related Posts

Bağırsak ve beyin nasıl birlikte çalışır, bu neden önemli?

Bağırsaklarımız ve beynimizin birbiriyle bağlantılı olduğunu biliyoruz, ancak bu bağlantı nasıl kuruluyor? Ve daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu bağlantıyı geliştirmek mümkün mü?

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir