Irak, Türk limonuna talepte Rusya’yı geride bıraktı

Limon İhracat Kısıtlaması Kaldırıldı: Limon Fiyatları Yükselişte

Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Adana, Mersin ve Hatay’da yaşanan don olayları sebebiyle limon ihracatı geçici süreliğine durdurulmuştu. Ancak, limon sektörü temsilcilerinin talepleri değerlendirildikten sonra ihracat kısıtlaması kaldırıldı. Türkiye genelinde iç pazar dengesi göz önünde bulundurularak fiyatlar takip edilecek.

Son yıllardaki limon ihracatı büyük bir önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl limon ve tatlı limon ihracatı 361 milyon doları buldu, bu da Türkiye’nin toplam ihracat gelirini artıran önemli bir kalemi oluşturuyor.

2020’den Bu Yana Limon İhracatı Değişimleri

  • 2020: 271.4 milyon dolar
  • 2021: 292.1 milyon dolar
  • 2022: 271 milyon dolar
  • 2023: 357.8 milyon dolar
  • 2024: 361 milyon dolar

Özellikle Irak’a yapılan limon ihracatında önemli bir artış göze çarpıyor. Irak, son yıllarda limon ihracatında Rusya’nın önüne geçerek en çok ihracat yapılan ülke konumuna yükseldi. Bu durum Türkiye’nin ticaret politikalarında da belirgin bir değişimi işaret ediyor.

Limonda ithalata da yer verilmekte. Son beş yılda 9.2 milyon dolarlık ithalatın yapıldığı sektörde, Türkiye’nin dengeli bir ticaret politikası izlendiği görülüyor.

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, depolardaki limon stokları hakkında bilgi verirken, iç piyasanın ve ihracatın karşılanması için ellerinde yaklaşık 500 bin ton limon bulunduğunu belirtti. Sektör temsilcileri, fiyat artışlarına karşı sıkı denetimler çağrısında bulunurken, Ticaret Bakanlığı’nın alınan önlemleri desteklediğini dile getirdi.

2020-2024 ve Ocak-Şubat 2025 dönemlerine ait limon ve tatlı limon ticaretine ilişkin veriler aşağıdaki gibidir:

  • Limon ve Tatlı Limon
  • 2020: İhracat 271.4 milyon dolar, İthalat 1.2 milyon dolar
  • 2021: İhracat 292.1 milyon dolar, İthalat 1.7 milyon dolar
  • 2022: İhracat 271 milyon dolar, İthalat 2.3 milyon dolar
  • 2023: İhracat 357.8 milyon dolar, İthalat 2.5 milyon dolar
  • 2024: İhracat 361 milyon dolar, İthalat 1.5 milyon dolar
  • Ocak-Şubat 2025: İhracat 95.1 milyon dolar, İthalat 154.5 bin dolar

Related Posts

Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

Haluk Görgün, savunma sanayisi yatırım ve geliştirme faaliyetleri programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolar destek verdiklerini belirterek, “Aynı kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız.” dedi.

Adana’da erkenci patates hasadı başladı: Gecikmeye rağmen verim yüzleri güldürdü

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana’da erkenci patates hasadı başladı.

Kuyumcukla yeni dönem: İbraz etmek zorunlu olacak!

Kuyumculuk sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle çekili kıymetli maden satışlarında belge ve kayıt şartları devreye giriyor. Yeni düzenleme ticarette şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

Şimşek, Washington’da yatırımcılarla buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington temasları kapsamında Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America’nın ayrı ayrı düzenlediği yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisine ilişkin güncel gelişmeler ve gelecek dönem perspektifine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Almanya’da iş dünyasının güveni nisanda arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor: Ücret zammı ve sosyal haklar gündemde!

Toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü oturumu bugün yapılacak. Görüşmede kamu çalışanlarının ücret ve sosyal hakları ile ilgili talepler ele alınacak. Taraflar arasındaki müzakereler devam ederken, bir sonraki toplantının tarihi de belirlenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir