İsrail’e mi Filistin’e mi? 1,3 milyar dolarlık ihracat sırrı!

Türkiye’nin İsrail İhracatı Verileri Yeniden Değerlendirildi: İşte Detaylar

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret Veritabanı’na göre, Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracat miktarı hakkında çelişkili veriler ortaya çıktı. İsrail’in bildirdiği 2,8 milyar dolarlık ihracat rakamı Ticaret Bakanlığı tarafından doğrulanmadı. Bakanlık, 2024’ün ilk 4 ayında gerçekleşen ihracatın 1,5 milyar dolar olduğunu ve Mayıs’tan itibaren ticaretin tamamen durduğunu açıkladı. Ayrıca, 1,5 milyar dolarlık ihracatın içerisinde Filistin’e yapılan 797 milyon dolarlık ihracatın da yer aldığı belirtildi.

Farklılık Sebebi: Filistin’e Yapılan İhracatın İsrail Üzerinden Geçişi

Farklı verilerin sebebi, Türkiye’nin Filistin’e yönlendirilen ihracatının İsrail gümrüklerinden geçmesiydi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak’a göre, Türkiye’nin İsrail’e yönelik ihracatında azalma yaşanırken Filistin’e yapılan ihracatta büyük bir artış görüldü. 2023-2024 karşılaştırmasında Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracat yüzde 46 azalırken Filistin’e olan ihracat yüzde 500 arttı. Sak, aynı dönemde kesilen ve artan ürün gruplarının paralellik gösterdiğini de belirtti.

Katar merkezli haber kuruluşu El Cezire’nin BM Ticaret Veritabanı’na dayanarak yayınladığı habere göre, Türkiye 2024 yılında İsrail’e en fazla ihracat yapan beşinci ülke konumundaydı. Ancak Ticaret Bakanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bu haberin doğruluğunu yalanladı. Ankara, 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm ürünleri kapsayacak şekilde İsrail’le ticareti durdurdu. İsrail ve Türkiye arasındaki verilerde yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir fark olduğu ve Türkiye’nin Filistin’e gerçekleştirdiği ihracatın toplamının 796 milyon 972 bin dolar olduğu ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı açıklamasında, 2024’ün ilk dört ayına ilişkin 1,5 milyar dolarlık ihracata Filistin’e gönderilen ürünlerin de dahil olduğu belirtildi.

Filistin’e Yapılan İhracatta Büyük Artış

TEPAV Direktörü Güven Sak, İsrail ile Türkiye’nin ihracat ve ithalat verilerindeki farklılıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Sak’a göre, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı dururken Filistin’e yapılan ihracatta dikkate değer bir artış yaşandı. İthalat verileri incelendiğinde Türkiye’nin Filistin’e olan ihracatının arttığı ancak İsrail’e olan ihracatının olmadığı görüldü. Sak, ürün gruplarına ilişkin yaptığı incelemede kesilen ve artan grupların birbirleriyle paralellik gösterdiğini belirtti.

Paralel Ürün Grupları Dikkat Çekiyor

Güven Sak’ın açıklamalarına göre, 2023-2024 döneminde İsrail’in Türkiye’den ithalatında azalma yaşanırken Filistin’e yapılan ihracatta artış görüldü. Bu durumun ürün bazında paralellik gösterdiği belirlendi. İthalatı azalan ürün gruplarıyla ihracatı artan grupların neredeyse aynı olduğu tespit edildi. Buna göre, Türkiye’nin İsrail’e en fazla ihracat yaptığı sektörlerdeki düşüş, Filistin’e yapılan ihracattaki artışla örtüşüyor.

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri 145 milyar 657 milyon dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 16 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 314 milyon dolar artışla 145 milyar 657 milyon dolara çıktı.

ABD’de 2 İsrail Büyükelçiliği çalışanı silahlı saldırıda öldü: Trump’tan ilk açıklama geldi

ABD’nin başkenti Vaşington’da düzenlenen silahlı saldırıda İsrail’in Vaşington Büyükelçiliğinde çalışan 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. ABD Başkanı Donald Trump’tan silahlı saldırı hakkında ilk açıklama geldi.

Türkiye’nin 56 yıllık gıda devi ismini değiştiriyor! 6 kıta 60’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor

Dondurulmuş gıda ve margarin sektörlerinde hizmet veren Kerevitaş, kurumsal kimliğini yenileyerek yeni dönemde Besler Gıda olarak faaliyetlerini sürdürecek. Besler CEO’su Mert Altınkılınç, “Bugün gıda sektöründe toplam 16 kategoride, yaklaşık bin 500 …

Kıdem tazminatında gözler temmuz ayına çevrildi: Tavan tahminleri değiştir

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileri, kıdem tazminatı tavanını da yeniden belirleyecek. 2025’in ikinci yarısı için geçerli olacak rakam merakla bekleniyor.

Mahfi Eğilmez’den çarpıcı değerlendirme: Türkiye’de emeğin karşılığı açlık sınırının altında!

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye’deki maaşlı çalışanların geçim şartlarını Tunç Kanunu çerçevesinde değerlendirdi. Ücretlerin giderek yaşam sınırına yaklaştığını vurgulayan Eğilmez, mevcut tabloyu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Asgari ücretle geçinmenin zorluğuna dikkat çekti.

Borsa kan kaybediyor altın rekora koşuyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününü sert bir düşüşle kapattı. Endeks, 154,35 puan azalarak 9.514,01 puana geriledi. Gün içinde en yüksek 9.683,25 puanı gören endeks, en düşük 9.514,01 puanı test etti. Bu seviyeden kapanış …