Karşılıksız çekler nisan ayında iki katına çıktı!

Karşılıksız Çek Sayısı Nisan Ayında Yükseldi

Takasbank Çek Takas Sistemi üzerinden ibraz edilen ve karşılıksız kalan çek sayısı, nisan ayında önemli ölçüde arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (EVDS) verilerine göre, karşılıksız çek sayısı bir önceki aya göre %119,9 oranında yükseldi.

Karşılıksız Çekler Aralık 2024’ten Beri En Yüksek Seviyede

Mart ayında 10.261 adet olan karşılıksız çek sayısı, nisan ayında 22.566 adede yükselerek Aralık 2024’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı. Aralık 2024’te bu rakam 24.729 idi.

Karşılıksız çeklerin parasal tutarı da önemli ölçüde arttı. Mart ayında 7,79 milyar TL olan karşılıksız çek tutarı, nisan ayında 15,68 milyar TL’ye yükseldi.

Toplam ibraz edilen çek sayısında da ciddi bir artış görüldü. Mart ayında 594.846 adet olan toplam ibraz edilen çek sayısı, nisan ayında 1.328.308 adede yükseldi. Bu çeklerin toplam parasal tutarı ise aynı dönemde 373,4 milyar TL’den 684,5 milyar TL’ye yükseldi.

Aynı şekilde, mahsuplaşmaya tabi çeklerde de benzer bir artış meydana geldi. Bu çerçevede çek adedi 565.947’den 1.270.346’ya, tutarı ise 344,3 milyar TL’den 629,2 milyar TL’ye yükseldi.

Bu veriler, ekonomik sıkıntıların piyasalardaki ödeme dengesini zorladığını ve ticari faaliyetlerde çekli ödemelerde riskin arttığını göstermektedir.

 

Related Posts

En sonunda depremzedelerin yüzünü güldüren bir haber kuraklığa rağmen tarlalardan geldi

Hatay’ın bereketli Amik Ovası, bu yıl siyah havuç üretiminde sevindirici bir gelişmeye sahne oldu. Genellikle sanayi sektöründe doğal gıda boyası olarak kullanılan bu özel sebzede, elde edilen verim oranındaki belirgin artış, bölge çiftçileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Çok çalışıyoruz yoksulluktan kaçamıyoruz

Avrupa’da yoksulluk riski olanların sayısı 9 yılda 11.6 milyon kişi azaldı, Türkiye’de ise 5.1 milyon kişi arttı. Uzun mesai saatlerine rağmen milyonların geçim derdi büyüdü.

TCMB yoğun gündeme hazırlanıyor: Merkez Bankaları mayısta ekonomiye yön cerecek

Küresel ekonomide artan belirsizlik, merkez bankalarının kararlarını doğrudan etkiliyor. Mayıs ayında birçok ülkenin faiz adımları yakından izlenecek. Para politikalarında izlenecek yön, piyasalar açısından kritik önem taşıyor.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün markette havuç, üreticide kuru kayısı oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin, “Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 256 ile havuçta görüldü” ifadelerini kullandı.

Aktif büyüklüğü 3.5 trilyon liraya ulaştı

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 31 Mart 2025 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk 3 ayında net kârı 25 milyar 398 milyon 699 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 3 trilyon 498 milyar 288 milyon 811 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 2 trilyon 602 milyar 582 milyon 394 bin TL oldu.

4 büyük kurumdan üst düzey temsilciler Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi’ne katılacak

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi, Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası ve Türkiye Varlık Fonu gibi kurumların üst düzey temsilcilerin de katılacağı Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi 2025 10-11 Mayıs’ta düzenlenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir