NATO zirvesi yaklaşıyor: Trump’ın katılmak için tek şartı var

Donald Trump, haziran ayının sonunda düzenlenecek NATO zirvesine katılıp katılmayacağı konusunda belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Der Spiegel’in haberine göre, Trump’ın zirveye katılabilmesi için NATO müttefiklerinden net bir adım atması gerekiyor.

Haberde, ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Matthew Whitaker’ın, ittifak ülkelerini savunma harcamalarını artırmaya zorladığı ifade edildi.

Whitaker, ülkelerin GSYH’larının en az %5’ini savunmaya ayırmalarını istedi.

NATO üyeleri şu anda bu oranı en az %2 olarak tutmakla yükümlü ancak Trump, bu oranı yetersiz buluyordu.

2024 verilerine göre, 32 NATO üyesinden sadece 22’si %2 hedefini gerçekleştirebilmiş durumda. ABD ise %3,5’lik oranla en büyük savunma katkısını sağlıyor.

“AVRUPA KENDİ GÜVENLİĞİNİ KENDİ SAĞLAMALI”

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile yaptığı görüşmede de bu konu ele alındı. Hegseth, Avrupa’nın güvenliği için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Mike Waltz da Trump’ın BM Daimi Temsilciliği için aday gösterdi. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD’nin 33 trilyon dolarlık borç yükü altında olduğuna dikkat çekti ve Avrupa’nın kendi güvenliğini sağlaması gerektiğini belirtti.

Waltz ayrıca, NATO’nun Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yeterince etkin olmadığını söyleyerek, gelecekteki Ukrayna yardımlarının Avrupa tarafından üstlenilmesi gerektiğini savundu.

Yük paylaşımı konusunda müttefiklerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Waltz, 2014’te NATO ülkelerinin çoğunun %2 savunma harcaması hedefini karşılayamamasının, Rusya’nın Kırım’ı işgaline zemin hazırladığını iddia etti.

Related Posts

Ameliyat edilen Murat Çalık yeniden cezaevine gönderiliyor

Ameliyat edilen tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık yeniden cezaevine gönderiliyor.

FBI’ın Epstein raporu ortaya çıktı! Dünyanın en büyük istismar davasının üstü mü örtülüyor?

ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’ın Trump yönetimi tarafından başlatılan soruşturması, Jeffrey Epstein hakkında yıllardır süren tartışmalar ile ilgili raporunu yayımladı. FBI’ın iddiasına göre; Epstein’ın tanınmış isimleri şantajla tehdit ettiği ya da suç …

İmamoğlu’ndan Özel’e açılan soruşturmaya “Sezai Karakoç” sözleriyle tepki: Tarihin azabından kurtulsalar, Tanrının gazabından kurtulamayacaklar

İmamoğlu’ndan Özel’e açılan soruşturmaya “Sezai Karakoç” sözleriyle tepki: Tarihin azabından kurtulsalar, Tanrının gazabından kurtulamayacaklar

Aydın Bozdoğan’da korkutan orman yangını

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde orman yangını çıktı. Yangını söndürmek için havadan ve karadan müdahaleler sürüyor.

CHP Adana İl Başkanı Tanburoğlu: Zeydan Karalar’ı asla yalnız bırakmayacağız

CHP Adana İl Başkanı Tanburoğlu, “Zeydan Karalar’ı asla yalnız bırakmayacağız” dedi.

Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı

Gazeteci Timur Soykan, sosyal medya paylaşımları sebebiyle gözaltına alındı.