Ordu’da Biyoinovasyon Merkezi ile Ata Tohumları Korunuyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Biyoinovasyon Merkezi Ata Tohumlarını Koruyor ve Çoğaltıyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ilk ve tek biyoinovasyon merkezi sayesinde 145 çeşit ata tohumunu koruyor ve ekimi yapılarak çoğaltıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in liderliğinde hayata geçirilen Ordu Büyükşehir Belediyesi Biyoinovasyon Merkezi, Ulubey ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarının korunması ve tarımsal alandaki yeniliklerin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde öncü olma vizyonuyla faaliyet gösteriyor. Merkez, okul gibi bir yapıda çalışarak birçok öğrenciye ev sahipliği yaparken, özel öğrencilere terapi ortamı sağlıyor.

Özellikle Ordu iline özgü bitkilerin doğal ve organik olarak korunup çoğaltılmasını sağlayan merkezde toplamda 41 türden 145 çeşit ata tohumu bulunmaktadır. Bu tohumlar deneme bahçelerinde ekilerek çoğaltılıyor ve kaybolmaya yüz tutmuş önemli bitki türlerine yeni bir yaşam alanı sunuluyor. Ayrıca, merkezde çeşitli tarım eğitimleri de verilerek öğrencilere tarım sektöründeki detaylar anlatılıyor.

Biyoinovasyon merkezinin ana faaliyet alanı doku kültür laboratuvarı olup, distilasyon ünitesi, topraksız tarım ünitesi, dikey tarım ünitesi, ata tohum ünitesi ve eğitim ünitesi gibi bölümlerle hizmet vermektedir. Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu merkez aracılığıyla Ordu’nun seri üretim merkezi haline gelmesini ve zor yetiştirilen bitki türlerinin hızlı üretilerek çiftçilere kolaylık sağlanmasını hedeflemektedir.

Altınordu Adil Karlıbel Özel Eğitim Meslek Okulu öğretmen ve öğrencileri de merkezi ziyaret etti. Öğretmenler, öğrenciler için çok anlamlı olan bu gezinin kendilerine iyi geldiğini belirterek, Ordu’ya kazandırılan merkez için Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti.

Related Posts

En düşük emekli maaşı için kulislerde konuşulan en güçlü rakam

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasına sadece iki gün kaldı. Aylardır merakla beklenen 6 aylık enflasyon zammı konusu nihayet netlik kazanacak. Bununla birlikte, en düşük emekli maaşına yapılacak bir düzenlemenin gündemde olup olmadığı da emekliler ve kamuoyu tarafından sıkça tartışılan bir diğer konu. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan en güçlü rakamlar…

Türk tekstil devi iflas etti

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zümrüt Tekstil için iflas kararı verdi.

Türkiye’de koza üretiminin 100 tonu aşması bekleniyor

Türkiye’de geçen yıl 85 tonu bulan yaş koza üretiminin bu yıl 100 tonu aşması bekleniyor.

Doğrudan satışlar hakkında yönetmelik taslağıyla gerekçesiz cayma!

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ve TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni yönetmelikle tüketiciler satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayabilecek.

Siirtli çiftçiler ilk Trabzon hurması hasadına hazırlanıyor

Siirt’in Pervari ilçesindeki çiftçiler 4 sene önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk hasadını kasımda yapacak.

Besler’in projesine Avrupa’dan 2,8 milyon euro destek

Besler, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK ortaklığında yürüttüğü ‘SAFER – Smart Agriculture Fields in the European Region’ tarım projesine EIT Food tarafından 2,8 milyon Euro hibe desteği sağlandığını duyurdu.