Pişmemiş domuz eti yedi, vücudunu tenya sardı

Ciğer ve/veya Az Pişmiş Domuz Eti Tüketimi Tenya Larvalarına Yol Açabilir

Bir hastanın adı açıklanmayan ancak tenya larvalarını içeren çiğ ve/veya az pişmiş domuz eti tükettikten sonra bu durumla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Larvalar (yumurtadan yeni çıkan tenyalar), vücut dokularına girdiğinde kistler oluşturarak enfeksiyonlara zemin hazırlar. Bu kistler zamanla çürüyerek hastalıklara neden olabilir.

Daily Mail’de yer alan habere göre Dr. Ghali, bu durumdan kaçınmak için hijyen kurallarına dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak ve asla çiğ veya az pişmiş domuz eti tüketmemek gerektiğini vurguladı.

Dr. Ghali’nin açıklamalarına göre, kistler vücutta herhangi bir yere konumlanabilir ve özellikle kalça ve bacak yumuşak dokularında yoğunlaşabilir. Bu durum özellikle beyin veya sinir sisteminde meydana geldiğinde tehlikeli olabilir ve ‘nörosistiserkoz’ olarak adlandırılan ciddi bir enfeksiyona yol açabilir.

Yumurtalar genellikle iki ay içinde yetişkinlere dönüşebilir ve insan vücudunda çeşitli organlarda, kaslarda, deride, gözlerde ve merkezi sinir sistemine zarar verebilir.

Kistiserkoz ve nörosistiserkoz vakaları genellikle Afrika, Asya ve Latin Amerika gibi gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülür.

Enfeksiyonun Bulaşma Yolları

Enfeksiyon, genellikle hastaların tuvalet sonrası ellerini yıkamamasıyla bulaşır, ancak yumurtalar dışkıyla kirlenmiş su aracılığıyla da yayılabilir.

Dr. Ghali, söz konusu hastanın aslında vücudunda tenya kistleri olduğunu düşünmeden önce, başka bir nedenle çekilen kalça ağrısına ilişkin röntgen görüntülerinde kistlerin fark edilmediğini belirtiyor. Nadir de olsa ölümcül olabilen kistiserkozisin dünya çapında her yıl yaklaşık 50 milyon kişiyi etkilediğini ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini de ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir