Siirtli çiftçiler ilk Trabzon hurması hasadına hazırlanıyor

Siirtli Çiftçiler Trabzon Hurması Üretiminde Başarıya Ulaşıyor

Siirt’in Pervari ilçesindeki çiftçiler, 4 yıl önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk meyvesini kasım ayında yapacakları hasat döneminde toplayacak. Siirt merkez ve Pervari ilçesinin Botan Çayı kenarındaki bahçelerde, 4 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının uyguladığı “Alternatif Ürünlerin Desteklenmesi Projesi” kapsamında çiftçilere yüzde 75 hibeyle Trabzon hurması fidanı desteği sağlandı. İl genelinde 4 yılda toplam 1 milyon 212 bin lira maliyetle 17 bin Trabzon hurması fidanı dağıtıldı.

Sulamanın yapıldığı bölgede maliyeti düşük, kolay yetiştirilebilen Trabzon hurması üretimine yönelen çiftçiler, ağaçların meyve vermesiyle ilk hasadı bu yıl kasım ayında yapacak. GELECEK SENE 10 BİN HURMA FİDANI DAĞITILACAK Pervari’deki bahçelerde incelemede bulunan ve üreticilerin taleplerini dinleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi, AA muhabirine, Siirt’te ürün çeşitliliğini artırmak için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. İlçenin daha çok fıstık, nar ve üzümle bilindiğini ancak son yıllarda hurma ve kayısı gibi alternatif ürün yetiştiriciliğiyle de öne çıktığını belirten Şanverdi, “Özellikle hurma çeşitleriyle, kayısı ve benzeri alternatif ürünlerimizle Pervari’yi meyveciliğin merkezi haline getirmek istiyoruz.

Meyve yetiştiriciliği için uygun iklimsel koşullara sahip ilçemizde İl Özel İdaresinden alınacak destekle hurma üretimini yaygınlaştıracağız.” dedi. Şanverdi, gelecek yıldan itibaren 10 bin hurma fidanını başta Pervari olmak üzere il genelindeki çiftçilere dağıtacaklarını vurgulayarak, desteklemelerin çiftçilerin ihtiyacı doğrultusunda her yıl artarak devam edeceğini bildirdi. AZ ANCAK KALİTELİ ÜRÜN Pervari’ye bağlı Gökçekoru köyü Gökbel mezrasındaki 50 dönüm alanda Trabzon hurması üreten Medeni Özcan da 4 yıl önce alternatif ürün olarak diktiği fidanların bu yıl meyve verdiğini söyledi. Kasımda ilk hasadı yapmaya hazırlandığını anlatan Özcan, “Ülke genelinde yetiştiriciliği çok az olduğu için piyasası güzel olur diye hurma üretimine yöneldik. Ürettiğim cins az ürün veriyor ama çok kaliteli. Olgunlaşan ürünü kasım ayının ilk haftasında toplayacağız.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Türkiye’de koza üretiminin 100 tonu aşması bekleniyor

Türkiye’de geçen yıl 85 tonu bulan yaş koza üretiminin bu yıl 100 tonu aşması bekleniyor.

Doğrudan satışlar hakkında yönetmelik taslağıyla gerekçesiz cayma!

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ve TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni yönetmelikle tüketiciler satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayabilecek.

Besler’in projesine Avrupa’dan 2,8 milyon euro destek

Besler, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK ortaklığında yürüttüğü ‘SAFER – Smart Agriculture Fields in the European Region’ tarım projesine EIT Food tarafından 2,8 milyon Euro hibe desteği sağlandığını duyurdu.

TÜİK açıkladı: Haziran 2025 ekonomik güven endeksi belli oldu!

Ekonomik güven endeksi haziranda hafif artış gösterdi. Tüketici ve hizmet sektörü güveninde yükseliş olurken, imalat, perakende ve inşaat sektörlerinde düşüş yaşandı.

Nike piyasaları şaşırttı

Spor giyim devi Nike, perşembe günü açıkladığı dördüncü çeyrek finansal sonuçlarıyla dikkat çekti. Şirketin gelirlerindeki düşüş, piyasa beklentilerinin altında kalarak olumlu bir sürpriz yarattı. Reuters tarafından bildirildiği üzere, bu durumun …

Emekli maaşı hesabında kritik oran: 4A, 4B kök maaş nasıl bulunur? e-Devlet’ten adım adım kök maaş sorgulama

En düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kök maaş değişikliği için geri sayım başladı. Haziran enflasyon verileriyle birlikte kök maaşlarda yaklaşık yüzde 17 artış bekleniyor. Peki kök maaş nasıl hesaplanır? e-Devlet’ten nasıl öğrenilir? İşte adım adım detaylar…