Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 kat arttı

AA

Fosil yakıtların çevreye verdiği zararları azaltma çabaları, dünya genelinde “yeşil dönüşüm” sürecini hızlandırıyor.

Sanayiden hizmet sektörüne kadar pek çok alanda yaşanan bu değişim, otomotiv şirketlerini elektrikli araçlara yönelik yatırımlarını artırmaya teşvik ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, karbon salınımının diğer yakıt türlerine göre daha az olduğu elektrikli araçların sayısı son 10 yılda önemli ölçüde arttı.

2015 yılında sadece 565 elektrikli otomobil trafiğe kaydedilirken, 2019 yılında bu sayı ilk kez 1000’i aştı ve 2025 yılında 200 bini geçti.

1 YILDA İKİ KAT ARTIŞ VAR

Trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı, 2024 sonunda 183 bin 776 iken, Mart 2025 itibarıyla 218 bin 238’e yükseldi. Bu, geçen yıla göre yaklaşık %120’lik bir artış anlamına geliyor.

Mart ayında trafiğe kaydedilen otomobillerin yakıt türlerine göre dağılımı incelendiğinde, %48,1’inin benzinli olduğu görüldü.

Bunları, %30,5 ile hibrit yakıtlı araçlar takip etti. Elektrikli araçların oranı ise %12,9 olarak kaydedildi.

Geçen ay sonu itibarıyla elektrikli araçlar, trafiğe kaydedilen dizel (%7,6) ve LPG (%0,9) yakıtlı araçları geride bıraktı. Mart ayında 12.221 elektrikli, 7.192 dizel ve 893 LPG yakıtlı otomobil trafiğe kaydedildi.

Related Posts

ChatGPT’ye çiçeği için sordu, aldığı cevapla şoke oldu! ‘En korkutucu şey’

ChatGPT’ye çiçeğinin sararan yapraklarıyla ilgili soru soran genç kadın, karşılığında başka bir kişiye ait özel bilgilerle dolu yanıt aldı. Sosyal medyada infial yaratan olay, yapay zekânın güvenliği ve veri gizliliği konusundaki endişeleri yeniden gündeme taşıdı.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Deepfake videolarını tespit etmek zorlaşıyor! Gerçekçi kalp atışları

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi.

Bilim insanları “kara delik bombası” yaptıklarını açıkladı

Bilim insanları teorik olarak uzun süredir varlığı bilinen ancak şimdiye dek hiç gerçekleştirilmemiş bir konsepti hayata geçirdiklerini duyurdu: Kara delik bombası. Ancak endişeye gerek yok; bu “bomba” ne gerçek bir kara delik içeriyor ne de …

Fiyat performans canavarı OnePlus Nord CE 5 ortaya çıktı!

Akıllı telefon pazarının başarılı isimlerinden OnePlus, geçen yılın nisan ayında piyasaya sürdüğü Nord CE 4’ün halefi için çalışmalara başladı. Son gelişmeler, Nord CE 5 modeliyle tasarım ve teknik özellik ayrıntılarını gözler önüne seriyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir