Tüp bebek mi, Aşılama mı? Kısırlıkta kişiye özel tedavi şart

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ferhat Ürünsak, kısırlık tedavisinin kişiye özel planlanması gerektiğini vurgulayarak, “Bazı çiftlerde yalnızca ilaç tedavisi, bazılarında aşılama yeterli olurken, bazı durumlarda tüp bebek tedavisi gerekiyor. Doğru tanı, başarıya giden ilk adımdır” dedi.

Kısırlık Problemi Nedir?

Kısırlık; çiftin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebelik elde edememesi durumunu ifade eder. Yapılan araştırmalar, her 100 çiftten yaklaşık 15’inin kısırlık sorunu yaşadığını gösteriyor.

Çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek yönteminin umut verici bir seçenek olduğunu belirten Prof. Dr. Ürünsak, kısırlık sebepleri ve tedavi süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Kısırlık Sadece Kadına Özgü Değil

Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ürünsak, çocuk sahibi olamama probleminin yaklaşık %37’sinin kadına, %8’inin erkeğe, %35’inin ise her iki tarafa bağlı olduğunu belirtti. %20’lik bir kesimde ise neden belirlenemediği için “açıklanamayan infertilite” denir. Bu yüzden çiftlerin birlikte değerlendirilmesi önemlidir.

35 Yaş Üstü Kadınlar İçin Zaman Kritik

Prof. Dr. Ürünsak, kadın yaşının tedavideki önemini vurgulayarak, “35 yaş altındaki kadınlarda 1 yıl, 35 yaş üstündekilerde ise 6 ay içinde gebelik oluşmazsa uzmana başvurulmalı. 40 yaş üzerindekiler ise hemen değerlendirilmelidir. Çünkü yaş ilerledikçe yumurta kalitesi ve sayısı azalır, bu da gebelik şansını düşürür, düşük ve genetik bozukluk riskini artırır” açıklamasında bulundu.

Sperm Analizi Önemli

Ürünsak, kısırlık teşhisinde sperm analizinin önemine değinerek, “Sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı bu test ile incelenir. Sigara, alkol, stres, kilo fazlalığı ve uykusuzluk gibi etkenler doğurganlığı olumsuz etkiler. Sağlıklı yaşam tarzı, tedavi başarısında önemli rol oynamaktadır” dedi.

Tüpler Tıkalıysa, En Etkili Yol Tüp Bebek

Kadın üreme sistemindeki tüplerin tıkalı olması durumunda doğal gebeliğin gerçekleşemeyeceğini belirten Ürünsak, bu durumun rahim filmi (HSG) ve gerektiğinde laparoskopi ile tespit edilebileceğini, tüplerin tamamen tıkalı olduğu durumlarda en etkili çözümün tüp bebek olduğunu söyledi.

Doğru Adım, En Başta Atılmalı

Kısırlık nedeninin erken teşhisinin ve doğru tedavi ile sürecin yönetilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Ürünsak, “Testler, problem kaynağını belirlemede önemli ipuçları sunar. Böylece gereksiz zaman kaybı yaşanmadan en etkili tedaviye başlanabilir. Açıklanamayan kısırlık durumlarında da aşılama ve tüp bebek tedavileri başarılı olabilir” ifadelerini kullandı.

Psikolojik Destek Tedavi Sürecine Olumlu Etki Eder

Kısırlık sürecinin çiftler üzerinde yoğun duygusal baskı oluşturabileceğini vurgulayan Ürünsak, “Bu süreçte çiftlerin birbirini desteklemesi, gerekirse psikolojik yardım alması tedavi sürecini olumlu yönde etkiler. Umutsuzluğa kapılmadan, süreci bilinçli ve sabırlı şekilde yönetmek oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Emziren anneye zorbalık yapmayın: Diyet baskısı süt kalitesini düşürüyor

Yeni doğurmuş çiçeği burnunda anneler, sık sık aldığı kilolar sebebiyle zorbalığa uğruyor. Yaşanan bu beden baskısına aceleci diyetler de eklenince, işin faturası bebeklere çıkıyor. Anne sütünün son derece olumsuz etkilendiği bu süreçte anne-bebek sağlığı riske giriyor. Diyetisyen Asya Naz Al, bu tehlikeye dikkat çekerek sağlıklı ve bilinçli kilo vermenin önemini vurguluyor.

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.