Turizmde son çeyrek netleşti… 2024’te turizmde gelirler arttı, giderler azaldı

ANKARA (İGFA) – TÜİK, 2024 yılının Ekim ve Aralık aylarına ilişkin son çeyrek raporu ile yıllık turizm verilerini paylaştı.

Turizm geliri 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8,3 artarak 61 milyar 103 milyon 419 bin dolar olurken, ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 60 milyar 497 milyon 18 bin dolar, transfer yolculardan elde edilen turizm geliri ise 606 milyon 401 bin dolar oldu. Ziyaretçilerin turizm gelirinin yüzde 17’sini ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlar oluşturdu.

Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Ziyaretçilerden elde edilen bu yılki gelirin 43 milyar 92 milyon 544 bin dolarını kişisel harcamalar, 17 milyar 404 milyon 474 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

TURİZM GELİRİ GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREĞİNE GÖRE YÜZDE 14,5 ARTTI

Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan IV. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 14,5 artarak 13 milyar 788 milyon 36 bin dolar oldu. Ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 13 milyar 650 milyon 267 bin dolar, transfer yolculardan elde edilen turizm geliri ise 137 milyon 769 bin dolar oldu. Ziyaretçilerin turizm gelirinin yüzde 19,5’i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.

Ziyaretçi sayısı 2024 yılında yüzde 9 artarken, ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,6 artış kaydetti.

Türkiye’de geceleme yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 97 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 60 dolar oldu.

Bu yıl ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 28,8, yeme içme harcamalarının payı yüzde 19,4, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 12,5 oldu. Bir önceki yıla göre paket tur harcamaları yüzde 22,7, yeme içme harcamaları yüzde 7,4 ve uluslararası ulaştırma harcamaları ise yüzde 0,9 arttı.

Bu çeyrekte ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 27,2, yeme içme harcamalarının payı yüzde 20,7, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 13 oldu. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre paket tur harcamaları yüzde 23,2, yeme içme harcamaları yüzde 26,3 ve uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 5,2 arttı.

Bu yıl ziyaretçiler ülkemizi yüzde 64,9 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla ziyaret etti.

TURİZM GİDERİ 2024 YILINDA YÜZDE 8,2 AZALDI

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, 2024 yılında yüzde 8,2 azalarak 7 milyar 741 milyon 2 bin dolar oldu. Bunun 6 milyar 312 milyon 625 bin dolarını kişisel, 1 milyar 428 milyon 377 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,4 azalarak 2 milyar 131 milyon 329 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 739 milyon 794 bin dolarını kişisel, 391 milyon 535 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Öte yandan yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2024 yılında yüzde 2,9 artarken, kişi başı ortalama harcaması 680 dolar olarak istatistiklere yansıdı.

Related Posts

Muson yağmurları Pakistan’da 111 kişinin ölümüne yol açtı

Pakistan genelinde muson yağmurları haziranın son haftasından bu yana etkili oldu. Muson yağmurlarının yol açtığı sellerde 111 kişi hayatını kaybetti.

ABD-Rusya arasında gerilim: Trump’tan ‘yaptırım’ sinyali

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna-Rusya görüşmelerinde Rus tarafından memnun olmadığını belirtti. Trump, 50 gün için anlaşma olmazsa Rusya’ya yaptırım uygulacağını belirtti. Konuya dair Trump, şunları söyledi: “Rusya’dan hiç memnun değilim. 50 gün …

Sevgilisinin ‘tırnak randevusu’ için 100 milyon dolarlık savaş uçağını kaldırdı

Rusya gündemini karıştıran iddia The US Sun’dan geldi. Habere göre Rusya Savunma Bakanı Andrei Belusov’un sevgilisi olduğu iddia edilen 23 yaşındaki Maria Shalaeva, bakanlığa ait Ilyuşin-76 tipi ağır nakliye uçağıyla Rus ordusunun ana …

Tutdere’nin ev hapsine tepki gösterdi: Partisinden istifa edip CHP’ye geçti

YRP’li Adıyaman Belediye Meclis Üyesi Halil İzci CHP’li Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’ye verilen ev hapsi kararına tepki göstererek partisinden istifa edip CHP’ye geçti.

Dervişoğlu, gençlere seslendi: Büyük Ortadoğu Projesi filminin en hayati virajındayız; Türk vatanını böldürmeyeceğiz, İhanete teslim olmayacağız!

Dervişoğlu, gençlere seslendi: Büyük Ortadoğu Projesi filminin en hayati virajındayız; Türk vatanını böldürmeyeceğiz, İhanete teslim olmayacağız!

Belediye Başkanı kötü haberi verdi: ‘Ciddi tehlike, 90 günlük suyumuz kaldı!’

Yozgat’ta kurak geçen kış ve ilkbahar dönemleri, baraj, gölet ve yeraltı sularında ciddi çekilmelere neden oldu. Belediye Başkanı Arslan “Musabeyli Barajı’nda su seviyemiz yüzde 12’ye düştü. Bu, en fazla 3-4 aylık su anlamına geliyor. Geçmişe kıyasla suyun yarısını alabiliyoruz. Bu, Yozgat için ciddi bir susuzluk tehlikesi”