Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar Türkiye İçin Önemli Bir Gelir Kaynağı

Türk ve dünya mutfağında yemeklerin lezzetini artıran önemli unsurlardan biri baharatlar ve aromatik bitkilerdir. Türkiye, çeşitli iklim koşulları sayesinde birçok türe ev sahipliği yapmaktadır ve bu alanda yapmış olduğu ihracat ile dikkat çekmektedir.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, yaptığı açıklamada Türkiye’de 600’den fazla aromatik bitki türü bulunduğunu belirtti. Anadolu ve Trakya’nın zengin bitki florasına sahip olduğunu vurgulayan Acun, Türkiye’de yöresel otlar da dahil olmak üzere birçok aromatik bitki ve baharatın bulunduğunu açıkladı.

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla baharat üretiminin yapıldığı bölge olduğunu söyleyen Acun, özellikle kırmızı biber üretiminde Türkiye’nin öncü konumda olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’de en çok tüketilen baharatlar arasında pul biber, tatlı-acı kırmızı toz biber, Hindistan cevizi, karabiber, susam, kimyon, çörekotu, sumak, kekik ve nane gibi ürünlerin olduğunu açıkladı.

Acun, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmayan baharatları ithal ettiğini ifade ederek yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Acun, sektörün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu söyledi.

Aydın Acun, Türkiye’nin baharat ve aromatik bitkiler ihracatının önemli pazarlardan biri olan ABD’ye ve Almanya’ya yapıldığını, sektörün büyümeye devam ettiğini ve potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’nin defne yaprağı ve kekikte dünya genelinde önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Acun, sektörün geleceğine umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor! Selçuk Bayraktar: Savunma sanayisinde yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düştü

TEKNOFEST KKTC’de DHA muhabirine açıklamalarda bulunan TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Türkiye, savunma sanayisinde bütün dünyanın kabul edeceği şekilde dünyaya damgasını vurmuş eserleri geliştiriyor. Yüzde 80’lerde olan yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düşürdü. Avrupa halen daha yüzde 80 oranında yurt dışına bağımlı” dedi.

Türkiye gelir oranına göre sadece bir ülkeyi geçebildi

Avrupa ülkeleri arasındaki gelir oranlarına göre Türkiye yalnızca Bulgaristan’ı geçerek sondan ikinci sırada yer aldı.

Kredi kartı şifreniz bu 5 özellikten birine sahipse hemen değiştirin! Uzmanlar peş peşe uyardı

Nakit kullanım azaldı, kredi kartı kullanımı arttı… Ancak pek çok kişi aynı kritik hataları yapmaya devam ediyor. İşte uzak durmanız gereken kombinasyonlar ve güçlü şifre için dikkat etmeniz gereken uzmanların 6 altın kuralı…

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

En sonunda depremzedelerin yüzünü güldüren bir haber kuraklığa rağmen tarlalardan geldi

Hatay’ın bereketli Amik Ovası, bu yıl siyah havuç üretiminde sevindirici bir gelişmeye sahne oldu. Genellikle sanayi sektöründe doğal gıda boyası olarak kullanılan bu özel sebzede, elde edilen verim oranındaki belirgin artış, bölge çiftçileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir