Türk Hekimlerin ROP’ta Yeni Cihazı

Türk Hekimlerinden İnovatif Çözüm: Prematüre Retinopatisi için Yeni Tanı Cihazı

Türk hekimler, erken doğan bebeklerde tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olabilen Prematüre Retinopatisi (ROP) hastalığında tanı sürecini hızlandıran bir pediatrik retina görüntüleme cihazı geliştirdi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Kazim Erol ve Doç. Dr. Devrim Toslak, prematüre bebeklerde göz damarlarının gelişmemesi sonucu gelişen ve ilerledikçe körlüğe yol açabilen ROP hastalığının teşhisine yönelik bir araştırma yürüttü.

Uzmanlar, bebeklerin gözlerindeki skleranın ışığı daha fazla geçirdiğini tespit ederek, çoklu mercekli görüntüleme sistemleri üzerine araştırma ve inceleme gerçekleştirdi.

2015-2020 yılları arasında TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığı desteğiyle Amerika’ya ziyaretçi akademisyen olarak giden Doç. Dr. Devrim Toslak, optik dizaynlar üzerinde çalışmalar gerçekleştirdi.

Toslak ve Erol, özel bir şirketle işbirliği yaparak, yurt dışında patenti bulunan pediatrik retina görüntüleme cihazını geliştirdi. Bu cihaz, retinanın yaklaşık yüzde 90’ını görüntüleyebilen iki parçadan oluşmaktadır.

Yedi farklı mercek sistemiyle retinayı 200 derece görebilen bu cihaz, muayene süresini bir dakikaya indirirken, göz hasarının daha hızlı tespit edilmesine ve tedavi sürecini desteklemeye yardımcı oluyor.

Risk Altındaki Tüm Bebekler Tarandı

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Kazim Erol, gözdeki damarlanmanın anne karnında 16. haftada başlayıp 40. haftada tamamlandığını belirtti. Erken doğan bebeklerde bu sürecin tamamlanamaması durumunda ROP hastalığının ortaya çıktığını vurgulayan Erol, Türkiye’de 34 haftadan önce doğan ve 1700 gramın altındaki tüm bebeklerin gözlerinin tarandığını ve belirli evrelerden sonra tedaviye başlandığını ifade etti.

Erol, ROP hastalığının taramalarında genellikle İndirekt Oftalmoskop gibi cihazların kullanıldığını ve bunların gözün dar bir kısmını görüntüleyebildiğini söyledi.

“Tedavi Kararını Daha Hızlı Alabiliyoruz”

Geliştirilen cihazın gözdeki hasarın daha geniş alanını görüntüleyerek tedavi kararını hızlandırdığını belirten Erol, cihazın gözün yüzde 85 ila 90’ını tek seferde görebildiğini ve tedavi sürecinde önemli bir destek sağladığını açıkladı.

Ayrıca, diğer cihazlarda göz bebeğini büyütmek için kullanılan bazı ilaçların toksik etkilere neden olabileceğine dikkat çeken Erol, geliştirilen cihazın göz bebeğini büyütmeden retina görüntüsü alabildiğini vurguladı.

Erol, cihazın 2,5 ila 3 milimetre arasında retina görüntüsü alabildiğini ve yeni patentler almayı hedeflediklerini belirtti. Amacın, cihazın Türkiye ve dünya çapında yaygın olarak kullanılmasını sağlamak olduğunu söyleyen Erol, cihazın geniş açılı görüntüler almasının ve taramaları kolaylaştırmasının önemine değindi.

Related Posts

TSK gizli silahını tatbikatta ilk kez kullanıldı

19 ülkenin katıldığı ve TSK’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından temsil edildiği tatbikatta Türk ordusu ilk kez “Eklem Bacaklı Silahlı Köpek Robot” adı verilen yapay zeka destekli silahlı robotu test etti. Tatbikatı başarıyla tamamlayan robot köpeğin gelişim süreci devam ettirilecek.

Peugeot, Citroen, Opel ve Fiat araçları geri çağrılıyor! Zincir kopuyor, araba aniden duruyor!

Otomotiv devi Stellantis, 2017-2023 yılları arasında üretilen bazı dizel motorlu araçlarını geri çağırma kararı aldı. Geri çağırmanın sebebi olarak, kam mili zincirinde meydana gelen aşınma gösterildi. Bu sorun, araçlarda ses yapmasına ve en kötü durumda zincirin kopmasına yol açabileceği için geri çağırma işlemi yapılacak. Söz konusu karar, Avrupa genelinde birçok aracı etkiliyor.

Erdoğan Azerbaycan’a gidiyor, yerine Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan ziyareti nedeniyle Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın vekalet etmesine dair tezkere Resmi Gazete’de yayımlandı.

Babacan’dan Erdoğan’a dikkat çeken emekli maaşı göndermesi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Sayın Erdoğan, başkasına açıklatmayın; lütfen müjdeyi kendiniz verin: ‘En düşük emekli maaşını 16 bin 881 liraya yükseltiyoruz, hayırlı olsun’ deyin. Açlık sınırının 26 bin 115 lira olduğu bir dönemde açıklanan bu rakam, emeklilerimizi açlığa ve sefalete mahkûm etmektir” ifadelerini kullandı.

Resmî Gazete’de bugün (3 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (3 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Böbrek nakli sonrası parazit şoku: İki hasta kurtçukla doldu

ABD’de iki erkek hasta, aynı bağışçıdan aldıkları böbrek nakilleri sonrası parazit kurtçuklarla dolu bir vücutla mücadele etmek zorunda kaldı. New England Journal of Medicine’de yayımlanan vakaya göre, organların geldiği bağışçının Karayipler’de yaşamış olması bu nadir ve tehlikeli enfeksiyonun kaynağı olarak belirlendi.