Türkiye’de koza üretiminin 100 tonu aşması bekleniyor

Türkiye’de Koza Üretimi 2024 Yılında Arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 2023’te 78 ton olan koza üretimi, 2024’te 85 tona yükseldi. Bu artışla birlikte, 2024 yılında 1631 aile gelir elde etti.

Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KOZABİRLİK) Genel Müdürü Mustafa Çakır, koza üreticilerine sağlanan desteklemelerin son yıllarda arttığını belirtti. Kilogram başına 1000 lira destek verilen üreticilere, kadın ve 40 yaş altındaki genç üreticilere ise 1400 lira destek sağlandığını vurguladı.

Çakır, desteklerin artmasıyla birlikte son 2 yılda üretimin de arttığını söyledi. “Türkiye genelinde 2022’de 69 ton olan üretim, 2023’te 78 ton, 2024 yılında ise 85 tona yükseldi. Bu yıl da 100 tonun üzerinde bir üretim bekliyoruz” şeklinde konuşan Çakır, bölgesel düşüşlere rağmen üretim hedeflerine ulaşmayı planladıklarını dile getirdi.

Üretim seviyelerini yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Çakır, Türkiye genelindeki ipek ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini ifade etti. Bunun yanı sıra, el sanatları alanında kullanılan kozalar için üretimin bir kısmını ayırdıklarını da ekledi.

Üreticilere verilen tohum desteğine dikkat çeken Çakır, 2024 yılında 4 bin 491 kutu tohum desteği sağlandığını ve ödemelerin eylül ayında yapıldığını belirtti. Üretim sezonunun farklı bölgelerde farklı zamanlarda başladığını aktaran Çakır, Kozabirlik’in Türkiye genelindeki 5 kooperatifiyle ücretsiz hizmet sunduğunu sözlerine ekledi.

Üretim Süreci ve Teknik Destek

İpek böceğinin beslenme alışkanlıklarına değinen Çakır, üreticilere dut fidanı takviyelerinin yapıldığını ve teknik destek sağlandığını açıkladı. Üreticilere ipek böceği yumurtalarını kuluçkaya yatırarak teslim ettiklerini belirten Çakır, üretim sürecini detaylı bir şekilde aktardı.

Her bir kutuda 20 bin larva bulunduğunu ve bu larvaların beslenmesi için 500-600 kilogram dut yaprağına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çakır, koza veriminin 30-40 kilogram olduğunu söyledi. Üretim alanlarının zirai ilaçlamalardan uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Çakır, üreticilere verilen teknik destek sayesinde kaliteli bir üretim yapıldığını dile getirdi.

Related Posts

Doğrudan satışlar hakkında yönetmelik taslağıyla gerekçesiz cayma!

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ve TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni yönetmelikle tüketiciler satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayabilecek.

Siirtli çiftçiler ilk Trabzon hurması hasadına hazırlanıyor

Siirt’in Pervari ilçesindeki çiftçiler 4 sene önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk hasadını kasımda yapacak.

Besler’in projesine Avrupa’dan 2,8 milyon euro destek

Besler, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK ortaklığında yürüttüğü ‘SAFER – Smart Agriculture Fields in the European Region’ tarım projesine EIT Food tarafından 2,8 milyon Euro hibe desteği sağlandığını duyurdu.

TÜİK açıkladı: Haziran 2025 ekonomik güven endeksi belli oldu!

Ekonomik güven endeksi haziranda hafif artış gösterdi. Tüketici ve hizmet sektörü güveninde yükseliş olurken, imalat, perakende ve inşaat sektörlerinde düşüş yaşandı.

Nike piyasaları şaşırttı

Spor giyim devi Nike, perşembe günü açıkladığı dördüncü çeyrek finansal sonuçlarıyla dikkat çekti. Şirketin gelirlerindeki düşüş, piyasa beklentilerinin altında kalarak olumlu bir sürpriz yarattı. Reuters tarafından bildirildiği üzere, bu durumun …

Emekli maaşı hesabında kritik oran: 4A, 4B kök maaş nasıl bulunur? e-Devlet’ten adım adım kök maaş sorgulama

En düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kök maaş değişikliği için geri sayım başladı. Haziran enflasyon verileriyle birlikte kök maaşlarda yaklaşık yüzde 17 artış bekleniyor. Peki kök maaş nasıl hesaplanır? e-Devlet’ten nasıl öğrenilir? İşte adım adım detaylar…