Virüs alarmı: Tonlarca patates Mersin Limanı’ndan döndü

Mersin Limanı’nda İthal Patateslerde Virüs Tespit Edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, Mersin Limanı’nda ithal edilen tarım ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Son iki ayda limana ulaşan tonlarca tohumluk patates, bitki sağlığı inspektörleri tarafından titizlikle incelendi. Yapılan analizler sonucunda, ithal edilen patateslerde bitki hastalıklarına yol açan virüsler tespit edildi.

Toplam 2.223 ton 150 kilogram patatesin, “Potato leafroll polerovirus” (yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (tütün çıngırak virüsü) taşıdığı açıklandı. Tespit edilen virüslü ürünler arasında:

  • İskoçya’dan gelen 850 ton,
  • Hollanda’dan gelen 585 ton 400 kilogram,
  • Almanya’dan gelen 787 ton 750 kilogram patates bulunuyor.

Bu ürünler, Türkiye’ye girişlerine izin verilmeden iade sürecine alındı.

Peki patateslerde tespit edilen virüsler hakkında ne biliniyor?

Potato Leafroll Polerovirus (PLRV) – Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü
Potato Leafroll Virus (PLRV), patates bitkisinde yaprakların kıvrılmasına, bitki gelişiminin zayıflamasına ve verim kaybına yol açan ciddi bir virüstür. Polerovirüs grubuna aittir.

Tobacco Rattle Tobravirus (TRV) – Tütün Çıngırak Virüsü

TRV, toprak kaynaklı bir virüstür ve patateste en çok görülen belirtisi iç lekelenme (spraing) hastalığıdır. Özellikle yumrularda çürüme ve kahverengi halka lekeleri oluşturur.

Bu virüsler, sadece patatesin görünümünü değil, tüketilebilirliğini ve ticari değerini de düşürür. İthal tohumluk patateslerde bu virüslerin bulunması, Türkiye gibi büyük üretici ülkelerde yerli tarımı tehdit ettiği için ciddi bir riskli oluyor.

TÜRKİYE’DE PATATES ÜRETİMİ

Yetkililer, iade edilen bu tohumluk patateslerin Türkiye’nin genel üretim kapasitesine kıyasla çok düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin toplam patates üretimi yıllık yaklaşık 6 milyon ton seviyesine yaklaşırken, ithal edilen tohumluk patateslerin toplam üretim içindeki payı yüzde 1’in altında kalıyor.
Türkiye, Dünya Patates Üretiminde İlk 15’te

Patates, Türkiye’de hemen her iklim bölgesinde yetiştirilebiliyor. Son beş yılda patates üretimi 1 milyon ton artış gösterdi. Türkiye, dünya genelinde 15. sırada yer alarak önemli bir üretici konumuna ulaştı.
En Fazla Patates Nerede Üretiliyor?

  1. Niğde – Yıllık 750 bin tonun üzerinde üretim
  2. Kayseri
  3. Afyonkarahisar
  4. İzmir
  5. Konya
  6. Sivas
  7. Nevşehir
  8. Aksaray
  9. Bitlis
  10. Adana

Uzmanlar, Türkiye’nin yerli üretim kapasitesinin yüksekliği nedeniyle ithal patatese olan bağımlılığın oldukça sınırlı olduğunu ve gerekli denetimlerle üretici sağlığının korunduğunu vurguluyor.

Related Posts

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 19 Mayıs 2025 Pazartesi döviz fiyatları

19 Mayıs 2025 Pazartesi günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Son 6 ayın en kötü haftası! Altın fiyatları neden geriliyor?

Emtia piyasaları, ABD ile Çin’in 90 gün süreyle gümrük vergilerini azaltma kararının yarattığı iyimserliğe rağmen, para politikası belirsizlikleri ve güçlenen dolar endeksinin etkisiyle haftayı karışık bir seyirle tamamlarken, altın, 6 ayın en kötü …

Bu hafta içeride gündem yoğun

20–23 Mayıs haftasında Türkiye ekonomi gündemi hayli yoğun.

Papara’dan 19 Mayıs’a özel film: Bize Bir Gelecek Bırakıldı

Türkiye’nin lider finansal teknoloji şirketi Papara, gençlere umut vermek ve gençlerin sorunlarına yine gençlerle birlikte çözüm üretmek amacıyla kurduğu Gençlik Departmanı ile 19 Mayıs’a özel anlamlı bir filme imza attı. Papara Gençlik Elçileri’nin rol aldığı film, gençlere fırsat verildiğinde neler başarabileceklerine güçlü bir şekilde vurgu yapıyor.

Borsa rekor tazeledi

New York borsası haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Küresel piyasalarda ABD-Çin ilişkilerindeki yumuşama ve enflasyonun yavaşlamasına dair veriler, yatırımcıların risk iştahını artırdı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,08 artarak 42.356 …

Mevsimlik tarım işçilerinin ücreti belli oldu: İşte günlük yevmiye tutarı ve çalışma şartları

Samsun’un Çarşamba ilçesinde 2025 yılı tarım sezonunda çalışacak mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartları ve ücretleri, İlçe METİP Kurulu toplantısında ele alınırken, günlük yevmiye de alt limit bin TL olarak belirlendi.