Omurga sağlığına Ramazan’da dikkat!

Oruç Tutarken Omurga Sağlığına Dikkat!

İSTANBUL (İGFA) – Oruç tutmak bedenin ve zihnin iyileşmesidir, saflaşmasıdır. Bu süreçte beden sağlığının da önemsendiğini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, omurga ve iskelet yapısında sorunu olanlar ile omurga sağlığını koruyanların Ramazan ayı boyunca dikkat etmesi gereken noktaları paylaştı.

“Suyun beden için önemi büyük, vücudu susuz bırakmak birçok sağlık sorununa yol açabilir” diyen Dr. İnanır, “İftar ve sahur arasında vücut kitle indeksinize uygun miktarda su tüketmelisiniz. Omurga sağlığını korumanın temel kriterlerinden biri kilodur. Omurga esnekliğini sağlayan diskler, eklemler, bağlar ve kaslar, fazla kilolar nedeniyle aşırı yüklenmeye maruz kalabilir ve bel fıtığı riskini artırabilir. Bu nedenle kilo kontrolü önemlidir. Oruç tutarken hareketsiz kalmak ise iskelet sisteminin düşmanıdır. İftar ve sahur arasında hafif egzersizler yapmaya özen gösterin.” şeklinde konuştu.

Uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Dr. İnanır, zihin ve beden sağlığının güçlü bağışıklık için düzenli uyku gerekliliğini önemli bir konu olarak belirtti. Ayrıca, oruçlu iken alınması gereken D vitamini, C vitamini gibi takviyelerin iftar sonrası kullanılması gerektiğini hatırlattı. İftarda abartılı yemeklerden kaçınılması, sahurda besleyici ve güçlendirici besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Bağırsak ve beyin nasıl birlikte çalışır, bu neden önemli?

Bağırsaklarımız ve beynimizin birbiriyle bağlantılı olduğunu biliyoruz, ancak bu bağlantı nasıl kuruluyor? Ve daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu bağlantıyı geliştirmek mümkün mü?

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.