Doktorlar, idrar örneği almayı kolaylaştıran bebek bezi geliştirdi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, 0-2 yaş arası bebeklerden idrar numunesi alınmasını kolaylaştıran yenilikçi bir bebek bezi geliştirdiklerini açıkladı. Doğruluk payının bilindik yöntemlere göre çok daha etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Akgün, ürünün Türkiye ve dünyada büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Geliştirilen patentli bebek bezinin geleneksel yöntemlerin zorluklarını ortadan kaldırdığını belirten Prof. Dr. Akgün, “Güvenilir ve yan etkisiz numune toplama süreciyle aileler ve sağlık çalışanları için önemli bir kolaylık sağladı. Üç yıl önce patentini aldığımız ve iki yıl önce ticarileştirdiğimiz bu bebek bezi, yurt içi ve yurt dışında, aralarında Amerika, Rusya, Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Özbekistan, Burkina Faso, Umman ve Moritanya’nın bulunduğu 20’den fazla ülkeye ihraç ediliyor” dedi.

Prof. Dr. Akgün, bezin kullanımını şöyle anlattı:

“Özellikle 0-2 yaş grubunda bebeklerden idrar numunesi almak zor bir süreç. Bu süreçte ya mesaneye iğneyle girişim yapılmak zorunda kalınıyor ya da sonda uygulaması gerekiyor. Bu işlemler hem bebeğe rahatsızlık veriyor hem de bazı komplikasyon risklerini taşıyor. Yeni bebek bezimiz, normal bir bez gibi takılıyor ve 15-20 dakika içinde sağlıklı bir orta akım idrar numunesi alınabiliyor. Bez, doğruluğu yüksek sonuçlar veriyor ve herhangi bir yan etki riski taşımıyor.”

“Yanlış pozitif oranı çok düşük”

Prof. Dr. Akgün, yapılan çalışmalarda bebek bezinin geleneksel yöntemlere göre yanlış pozitiflik oranının çok daha düşük olduğunu belirterek “Yaptığımız prototip çalışmalarda yanlış pozitif oranı yüzde 3 civarındayken, klasik yöntemlerde bu oran yüzde 10’a kadar çıkabiliyor. Özellikle ilk idrarı emen özel bir tabaka ve genital bölgenin temassız kalmasını sağlayan dizayn ile bu riskler azaltıldı.”

Olumlu geri dönüşler alındığını, hekimler ve aileler tarafından ürünün çok beğenildiğini dile getiren Prof. Dr. Akgün, “Aileler ve doktorlar üründen çok memnunlar. Bebeklere eski yöntemle uygulanan idrar torbaları, çocukların idrar yapmasını engelleyebiliyordu. Ancak, bu bez sayesinde, bebeklerin idrar tutma sorunu da çözülmüş oldu. Ayrıca, torbanın aksine istenmeyen ilk idrarın özel bir emici tabaka tarafından hemen emilmesi, analiz için en uygun orta akım idrar numunesinin elde edilmesini sağlıyor” diye konuştu. (DHA)


 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, “Akın Gürlek” ve “bilirkişi” soruşturmalarından ifade veriyor

TIKLAYIN – Hasan Cemal | Bugünün dünyası, bugünün Türkiyesi beni korkutuyor

TIKLAYIN – Bakan Şimşek açıkladı: 2025’te dezenflasyonda dört temel husus

İMO Ankara Şube’den çarpıcı Kartalkaya raporu: Otelde tek yangın merdiveni var, o da yönetmeliğe aykırı!

TIKLAYIN -Alvaro Morata Galatasaray için geliyor; işte anlaşma detayları!

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.